Met deze 10 tips vis je de parels voor je interieur uit de koningsdagmarkten!

Binnenkort staat de koningsdag weer voor de deur. Eén van de leukste tradities van Nederland waarin je de hele dag feest kan vieren, kunt luisteren naar bandjes en leuke mensen kunt ontmoeten. Kortom een feestelijke dag voor iedereen.

Een van de hoogtepunten in menig stad of dorp is de Koningsdagmarkt (hier vind je de leukste). Dé uitgelezen kans voor mensen om hun overbodige items te verkopen en zo nog een leuk centje te verdienen. De Koningsdagmarkten zijn de ideale plek om gebruikt speelgoed te vinden voor je kinderen of juist de garderobe uit te breiden. Maar vergeet ook niet die parels voor je interieur die je op menig kleedje kunt vinden.

 

Wie kent er niet de vondst op de rommelmarkt die in het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ uiteindelijk een prachtig en kostbaar item blijkt te zijn met een groots verhaal. Wij geven je hier tien tips hoe jij met een beetje geduld en speurwerk en misschien zelfs wel wat voorwerk de beste items van het kleedje kunt vinden. Uiteraard ken je de algemene tips zoals het vroeg komen om de beste spullen te vinden. Sommige markten beginnen al de middag voor koningsdag (des te beter, want dan kun jij meerdere markten bezoeken). Maar deze tips gaan net even verder dan 'kom vroeg, heb geduld en inspecteer'.

 

10 tips die jouw helpen naar die parel op de rommelmarkt

Ken je stijl.

Als je een idee hebt van welke stijl of periode je zoekt kun je deze items in die stijl ook beter herkennen tussen de spullen die op het kleedje liggen. Dus bekijk eens wat je nu in je interieur hebt staan. Is daar een stijl in te herkennen die je kunt terugvoeren op bijvoorbeeld verschillende kenmerken van tijdperken, van designstromingen etc. Zoek eens op internet naar bekende stijlen als Bauhaus, Art Deco, Modern etc.. Kun je het voor jezelf bepalen, en vooral wil je die stijl continueren, houd je daar dan ook aan vast. Je voorkomt dan ook dat je met spullen thuiskomt die niet in je interieur passen waardoor je misschien volgende keer zelf op het kleedje zit. 

 

Controleer markeringen of stempels

Als je wat moois vind, kun je ook even de accessoire omdraaien of het meubel even op z’n kant zetten om te zoeken naar merktekens, stempels of handtekeningen. Als deze op meubels of accessoires staan kan het helpen bij het identificeren van authentieke designerstukken. Dus als je het idee hebt iets bijzonders in handen te hebben, zoek dan naar markeringen, stempels, of etiketten op het meubelstuk of de woonaccessoire. Ze kunnen dan aanwijzingen geven over de maker, de herkomst of de periode waaruit het stuk afkomstig is.

 

Kijk naar de details op het stuk

Als je het item in handen hebt, let dan ook op unieke details of vakmanschap van het stuk. De handgemaakte en gedetailleerde items zijn vaak waardevoller en interessanter. Kleur is ook een detail waar je niet snel overheen moet kijken. Designers gebruiken vaak aanwezige en levendige kleuren om hun item op te laten vallen in het grote aanbod. Dus valt je iets op door kleurgebruik, dan is het altijd aan te raden daar even specifiek naar te kijken.

 

Let op het vakmanschap van de constructie

Zie je een mooi meubelstuk op het kleedje staan, bekijk dan met aandacht de constructie van het meubelstuk. Antieke meubels of ambachtelijke meubels worden vaak met de hand gemaakt en vertonen vakmanschap, zoals de handgesneden details of dovetail joints (houtverbindingen) en houten pinnen in plaats van moderne schroeven. Bovendien zijn antieke meubels en ambachtelijke meubels over het algemeen zwaarder en steviger dan moderne meubels vanwege het gebruik van massief hout en traditionele constructiemethoden. Ook design woonaccessoires tonen ook vaak vakmanschap en aandacht voor detail. Dus let op de kwaliteit van het vakmanschap dat geeft vaak aan of het ambachtelijk is gemaakt of dat het productiewerk is. Geen onbelangrijk verschil.

 

Kijk naar een mooi patina

Ziet er iets oud en versleten uit dan heb je het bij antieke stukken en ambachtelijke meubels vaak over het patina. Het patina of het oppervlakte verouderingsproces van het meubelstuk zorgt ervoor dat het stuk echt geleefd heeft. Dat geeft al automatisch meerwaarde aan je interieur. Echt antiek heeft vaak een natuurlijk patina die ontstaat door slijtage en ouderdom. Een gelijkmatig patina kan een teken zijn van authenticiteit.

 

Waarvan zijn de gebruikte materialen

Als je een mooi item op het oog hebt, onderzoek dan het materiaal waaruit het stuk is gemaakt. Ambachtelijke meubels en antieke meubels zijn vaak gemaakt van massief hout, zoals eiken, mahonie of walnoot. Maar vergeet ook de details niet. Zijn die ook gemaakt van  authentieke materialen zoals hand gesmeed ijzer, porselein, of messing voor het deurbeslag, de scharnieren of de knoppen? Die signalen geven vaak ook aan dat je met iets bijzonders te maken hebt. De design woonaccessoires maken vaak gebruik van hoogwaardige materialen zoals massief hout, marmer, keramiek, glas of roestvrij staal. Twijfel je zelf aan het materiaal, dan kun je ook de verkopen natuurlijk even vragen of zij weten waar het van gemaakt is.

 

Ontwerpen zijn vaak innovatief

De echte design woonaccessoires hebben vaak een innovatief ontwerp in combinatie met een functioneel ontwerp. Makers van design woonaccessoires hebben vaak de intentie om nieuwe technieken en ontwerptrends te gebruiken. Dat maakt ze speciaal en bijzonder. Let er wel op dat ze natuurlijk niet voor niets op het kleedje liggen. De innovatieve designs moet je dan ook wel in de tijd plaatsen. Design items waren innovatief in hun tijd, dus bijvoorbeeld de jaren zestig. Weet de items te plaatsen in hun juiste tijd.

 

Makers denken vaak in eenvoud, minimalisme en tijdloosheid

Design wordt vaak gekenmerkt door eenvoud en minimalisme. Let daarom op de strakke lijnen, de geometrische vormen of een uitgebalanceerde verhouding tussen vorm en functie. Die aspecten kunnen je het verschil tonen tussen de parels op het kleedje. Design woonaccessoires hebben vaak een tijdloos karakter en blijven jarenlang relevant vanwege hun tijdloze ontwerp. Dus niet alleen waardevol als je het vindt, maar sowieso een verpersoonlijking van je interieur.

 

Zie je de intentie van de maker?

Ambachtelijk makers streven vaak naar zelfexpressie, artistieke exploratie en het overbrengen van een boodschap of gevoel. Ze geven hun items een verhaal of halen juist hun inspiratie uit de dagelijkse verhalen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Camouflage Kast van Chris Ruhe die de kustlijn weergeeft waar je bij golfslag die kleine kuiltjes in het zand ziet. Dat verhaal zie je terug in deze kast. Dat geldt ook voor de items die je bij een rommelmarkt ziet. Als je dat vergelijkt met Kitsch bijvoorbeeld, dat wordt overwegend gemaakt met commerciële doeleinden in gedachten, gericht op de massale aantrekkingskracht.

 

Vertrouw op je gevoel

Misschien wel de beste tip, vertrouw op je eigen gevoel. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen als een aanbieding er te goed uitziet om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook niet waar. Gebruik je gezond verstand bij het maken van aankoopbeslissingen, ook bij een rommelmarkt.

 

Met deze tips kun jij onverschrokken de koningsdag markt op om die parels er tussen uit te vinden die jouw interieur een persoonlijk tintje geven. Maak er een mooie dag van en veel plezier op Koningsdag, wat je ook gaat doen.

 

Back to blog